استاندارد ISO 50001 :
پس از سال ۱۹۷۱ که ایران به ریاست OPEC رسید با تلاش و رهبری این کشور ظرف مدت یک سال و نیم و قیمت نفت از بشکه ای کمتر از ۲ دلار به ۴ دلار, ظرف مدت یکسال و نیم رسید و پس از تحریم نفتی غرب در سال ۱۹۷۳ بوسیله اعراب که قیمت نفت پس از آن با هدایت جانب کشورهای تآمین کننده انرژی برای منافع ایران به بشکه ای ۱۶ دلار رسید غرب متوجه اهمیت انرژی و اثر آن براقتصاد خود شد.
لذا طرح های مدیریت انرژی در کشورهای غربی شامل استفاده از فن آوری نو، کاهش مصرف حامل های انرژی در دستور کار قرار گرفت در ابن میان کشور ژاپن با بهره گیری از این فرصت توانست با تولید و ارائه خودروها با مصرف سوخت پایین و تولیدات با مصرف کم انرژی وجود خود را به بازار تحمیل نماید از آن تاریخ استانداردهای مصرف انرژی به عنوان جزء اصلی استانداردهای محصول درآمد اما اروپا با معرفی استاندارد EN 16001 پیشتاز عرضه مدیریت مصرف انرژی شد.
و پس از اجرای موفق این استاندارد در سطح اروپا سازمان جهانی استاندارد سازی ISO اقدام به تدوین استاندارد ایزو ۵۰۰۰۱ در سال ۲۰۱۱ نمود.
استاندارد ISO 50001 چهارچوبی جهت مدیریت انرژی در سازمان ارائه می کند که رئوس آن عبارتند از :
استفاده انرژی و مصرف آن
اندازه گیری، مستندسازی، گزارش دهی از استفاده و مصرف انرژی
طرح ریزی و طراحی، انتخاب و خرید تجهیزات و فضاهای کاری برای کاهش مصرف انرژی
کنترل تمام متغیرهایی که بر روی تامین و مصرف انرژی مورد استفاده شرکت موثر است.
این استاندارد که مبتنی بر چرخه دمینگ (PDCA) می باشد ساختار این آن و بسیار شبیه استاندارد ISO 16001 است. این استاندارد مانند سایر استانداردهای مدیریتی که توسط ISO منتشر شده پس از معرفی دامنه کاربرد مراجع و ماخذها ، تعاریف و اصطلاحات اقدام به تعریف نیازمندیهای سیستم مدیریت انرژی می نماید که شامل :
مسئولیت مدیریت در ارتباط با مدیریت انرژی شامل : تعهد مدیریت ، بیان خط مشی انرژی ، مشخص کردن نماینده مدیریت
طرح ریزی سیستم مدیریت انرژی ، شامل : شناسایی مصرف انرژی، الزامات قانونی در ارتباط با مصرف انرژی ، بازنگری انرژی ، شناسایی شاخص های انرژی ، بهر وری انرژی ، اهداف انرژی (شامل اهداف خرد و کلان آموزشی )
عملیات و اجرای سیستم مدیریت انرژی شامل صلاحیت، آگاهی و آموزش ، ارتباطات در ارتباط با مدیریت انرژی ، مستندسازی ، کنترل عملیات در ارتباط با مدیریت انرژی ، طراحی مرتبط با انرژی ، خرید خدمات انرژی ، تجهیزات و محصولات با توجه مدیریت
کنترل ها شامل :
پایش ، اندازه گیری و تجزیه و تحلیل مصرف انرژی
ارزیابی انطباق با قوانین و الزامات سیستم
ممیزی داخلی سیستم مدیریت انرژی
عدم انطباق ، اقدام اصلاحی ، پیشگیرانه و بهبود
کنترل سوابق مدیریت انرژی
بازنگری مدیریت
شرکت ASYS با استفاده از پرسنل آموزشی دیده الزامات این سیستم مطابق با نیاز سایر مورد ممیزی قرار می دهد. تیم ممیزان شرکت ASYS با داشتن تخصص های مختلف در ارتباط مدیریت انرژی ممیزی با ارزش افزوده را برای سازمانها به ارمغان می آورد.
از مزایای استاندارد ISO 50001:2011 می توان به :
کمک به سازمانها در ساخت و مصرف بهینه حامل های انرژی
کاهش هزینه های تولید به علت کاهش هزینه انرژی
انتخاب صحیح ماشین آلات و زیرساختهای مناسب جهت تولید
ارتقاء فرهنگ کاری در محصول
ارائه معیار صحیح برای اندازه گیری ، ثبت و گزارش و هدایت دارائی ها
امکان کنترل بهتر امور سازمان
بهبود عملکرد زیست محیطی شرکت و حفظ منابع و جلوگیری از آلودگی
اشاره كرد.
كلمات كليدي:
استاندارد ISO 50001 , ریاست , OPECطرح های مدیریت انرژی ,کاهش مصرف , حامل های انرژی , ISO , استاندارد ایزو ,استفاده انرژی ,مصرف انرژی , کاهش مصرف انرژی , ISO 16001 , شرکت ASYS